Hvorfor er det vigtigt at opdatere WordPress?

Hvis du har en hjemmeside eller blog i WordPress, er du sikkert klar over, at der jævnligt kommer nye opdateringer til WordPress og de plugins, du bruger på dit site. Men måske er du lidt usikker på, hvad du skal stille op med disse opdateringer. Og det får dig måske til at ignorere dem, fordi dit site kører jo egentlig udmærket, som det er.

Men det er en dårlig idé at undlade at opdatere WordPress og dine plugins.

Det er der flere grunde til, og de to vigtigste er:

  • Hvis du ikke opdaterer WordPress, er der større risiko for, at det er DIT site, hackerne vil gå efter.
  • Hvis du ikke holder WordPress og dine plugins opdateret, får du med tiden et forældet site, som det bliver svært at føre up to date.

WordPress står nu bag 24% af verdens hjemmesider, og det gør det attraktivt at hacke. En af de vigtigste faktorer i forhold til at sikre sit site mod hacking, er at bruge nyeste version af WordPress og plugins.

Hvis du allerede nu ved, at du ikke har lyst til at bruge tid på at holde dit site opdateret, kan du i stedet for at læse videre, skrive til sus@alfakommunikation.dk og få et tilbud til en servicepakke, der holder dit site opdateret.

Hvordan opdaterer du WordPress

Backup

Før du går i gang med at opdatere, er det vigtigt, at du tager en backup af din database, så du har en helt aktuel kopi af indholdet på din hjemmeside. Du kan som regel bruge det backup-plugin, som du har installeret til at tage kontinuerlig backup hver dag, uge eller måned. (Har du ikke et backup-plugin, vil jeg anbefale, at du får det nu. Se indlægget Brug af plugins i WordPress.)

Når du har taget din backup og gemt den et sted, hvor du kan finde den igen, skal du se efter, hvilken version af WordPress, dit site bruger nu (før du opdaterer). Skriv det ned, så du ved det, hvis du får brug for at ”rulle opdateringen tilbage”. Du finder versionsnummeret på siden Forside i Kontrolpanelet.

Opdater WordPress versionsnummer

Opdater WordPress

Når du har taget backup og noteret versionsnummeret, er du klar til at opdatere WordPress. Hvis du vil være på den sikre side, kan du gå til menupunktet Plugins i Kontrolpanelet og deaktivere alle dine aktive plugins. Ellers er det bare at klikke på knappen Opdater nu under menupunktet Opdateringer i Kontrolpanelet.

Opdater nu WordPress

Vær opmærksom på, at du vælger at opdatere til den danske version (hvis det er den, du bruger). Nogle gange kan der gå en dags tid, før den danske version er klar, når der er kommet en opdatering til WordPress. Så skal du vente, til du kan se den under Opdateringer.

Der går som regel et lille minut med at opdatere WordPress. Så kommer der en velkomstskærm, der orienterer om nyhederne i den nye version.

Opdater plugins

Når du har opdateret WordPress, skal du have opdateret de plugins, der eventuelt også har nye versioner.

Du kan se på det lille tal i den røde cirkel ud for Plugins i menuen i Kontrolpanelet, hvor mange plugins, der er opdateringen til.

plugins opdateringer wordpress

Klik på Plugins i menuen og find de plugins i listen, der skal opdateres. Hvis du ikke allerede har deaktiveret dine plugins, bør du deaktivere det plugin, du skal til at opdatere opdatere. Klik på Deaktiver linket under selve pluginet og klik derefter på opdater nu.

updater plugin wordpress

Når pluginet melder √ Opdateret! Kan du aktivere det igen.

HUSK at lægge mærke til, om opdateringen går godt. Går det ikke godt, skal du notere, hvilket plugin det var, der fejlede, så du kan rette op på det. Se hvordan længere nede i indlægget.

HUSK også at aktivere de plugins, du bruger, når du er færdig med at opdatere – hvis du altså valgte at deaktivere alle plugins tidligere.

Opdater tema

Der kan også komme opdateringer til dit tema (og til andre temaer, du måske har installeret). Du opdaterer temaer ved at gå til menupunktet Opdateringer under Kontrolpanelet. Her kan du se de temaer, som der er nye versioner af.

Før du opdaterer, skal du notere, hvilket versionsnummer du bruger af det aktive tema. Så du kan ”rulle tilbage”, hvis det bliver nødvendigt.

Jeg vil anbefale, at du opdaterer temaerne et ad gangen – og at du fjerne temaer, som du alligevel ikke bruger. Lad dog altid et af standardtemaerne være tilbage (det er dem, der hedder noget med twenty…), så der er noget at falde tilbage på, hvis dit tema går i udu.

Automatisk opdatering af WordPress

Fra og med version 3.7 af WordPress er der blevet indført automatisk opdatering, så WordPress “opdaterer sig selv”, når der kommer nye versioner. Det er dog kun de mindre opdateringer, der sker automatisk. Det vil f.eks. sige fra 4.1.2 til 4.1.3. Når der opdateres fra 4.1 til 4.2, skal du selv ind og gøre som anført ovenfor.

Der er også nogle plugins, der tilbyder automatisk opdatering, men det er altid vigtigt at tjekke om sitet virker, som det skal efter en opdatering – automatisk eller ej.

Hvornår skal du opdatere WordPress

Du bør altid holde dit site opdateret, så når der kommer besked om, at der er en ny version tilgængelig af enten WordPress eller et plugin, bør du opdatere.

De større opdateringer kommer ca. 1-3 gange årligt.

Sørg for at opdatere på et tidspunkt, hvor du typisk ikke har så meget trafik på dit site. Der vil forekomme en smule nedetid i forbindelse med de fleste opdateringerne, så det er en dårlig idé at foretage opdateringer på tidspunkter, hvor det er særligt vigtigt at dit site er tilgængeligt.

Hvis en opdatering fejler

Det sker virkelig sjældent, at der opstår fejl, når du opgraderer selve WordPress. Det er mest, hvis du foretager et meget stort spring mellem versionerne, fordi du ikke har opdateret længe.

Det forekommer mere hyppigt, at et plugin fejler ved opgradering og dermed ikke længere virker. Så er der som regel kun en udvej, som er at slette pluginet og installere det igen. Du kan slette hele mappen med det pågældende plugin i et ftp-program eller på dit webhotels kontrolpanel. Mappen med plugins ligger i mappen wp-content i din wordpress-installation.

Når du har slettet mappen med det fejlede plugin, skal du ind og installere det igen under Plugins i Kontrolpanelet. Læs evt. indlægget Brug af plugins i WordPress, hvis du er i tvivl om, hvordan du installerer et plugin.

Bliver dette for ”langhåret” for dig, kan du altid få hjælp ved at skrive til sus@alfakommunikation.dk . Så snakker vi om det.

Og hvis alt dette med opdateringer, bliver for besværligt eller kedeligt, og du hellere vil bruge tid på det, du er god til, så tilbyder vi en servicepakke, hvor vi holder din hjemmeside opdateret for dig. Skriv til sus@alfakommunikation.dk og få et tilbud.

Vil du derimod gerne vide endnu mere om opdateringer af WordPress, kan du gå til wordpress.org‘s beskrivelse her: Updating WordPress, hvor du kan få en masse mere viden.

Opdatering af WordPress
Tagget på: