Dette indlæg handler om, hvordan du vælger og tilpasser et WordPress tema på din hjemmeside. Det vil sige på din selv-hostede hjemmeside, som du har liggende på et webhotel.

Når du har installeret WordPress på din hjemmeside under dit domæne på dit webhotel, starter processen med at tilpasse hjemmesidens udseende. Der er en række standard-temaer, som WordPress ”bliver født med”. Og selvom de som udgangspunkt kan være udmærkede at tilpasse med dine egne billeder og farver, så ønsker de fleste noget andet.

Når du står i administrationsdelen af din WordPress-installation på din hjemmeside, kan du under punktet Udseende – Temaer se de temaer, der allerede er installeret på din hjemmeside. Du kan skifte mellem dem ved at aktivere dem – eller klikke på Forhåndsvis-knappen. Som regel får du det bedste indtryk ved at vælge aktiver, og så gå ind på hjemmesiden og se, hvordan temaet ser ud.

WordPress temaer

Tilpas tema i WordPressNår du har aktiveret et tema, vil der være forskellige muligheder for at tilpasse det. Det gøres under punktet Udseende – Tilpas.

Det er forskelligt fra tema til tema, hvilke tilpasningsmuligheder der er. Men der kan være mulighed for at ændre farver, header-billede, baggrundsbillede og meget andet. Nogle temaer har få tilpasningsmuligheder indbygget og andre har mange. Som det så ofte er, så bliver tilpasningen mere kompleks, jo flere muligheder der er.

Til højre ses et eksempel på tilpasningsmuligheder i temaet Twenty Fifteen.

Når du har lavet ændringer i tilpasningen, skal du huske at klikke på knappen Gem og udgiv i toppen, for at ændringerne træder i kraft.

 

WordPress temaer med særlige forsideskabeloner

Vær opmærksom på at nogle temaer har en special skabelon til hjemmesidens forside. For at tilpasse den skal du først sørge for at lave en side, som du definere som forsiden på din hjemmeside. Det kan du nogle gang gøre under Udseende – Tilpas (afhængig af det valgte tema) og ellers kan du gøre det under Indstillinger – Læsning. Vælg den statiske side, som du vil bruge til den særlige forside skabelon. Herefter skal du gå ind under Udseende – Tilpas igen og sørge for at du står på forsiden i eksempel-vinduet. Så får du mulighederne for at tilpasse indholdet i den særlige forsideskabelon.

Find et gratis WordPress tema

På WordPress’s hjemmeside wordpress.org ligger der en lang række temaer (tusindvis), som i udgangspunktet er gratis at anvende. Du har direkte adgang til disse temaer gennem administrationsdelen af WordPress på din hjemmeside. Du kan installere så mange, du har lyst til og afprøve mulighederne i dem på din egen hjemmeside. Gå ind under Udseende – Temaer og vælg knappen Tilføj nyt i toppen af siden (ovenover dine installerede temaer). Du får nu muligheder for at søge i alle de temaer, der er godkendt og optaget af WordPress.

Der er forskellige måder at søge på. Ud over Udvalgte, Populære og Nyeste, har du mulighed for at søge via et funktionsfilter, hvor du kan søge ud fra forskellige krav eller ønsker.

Søg efter WordPress tema

Når du har fundet et tema, du synes ser godt ud, kan du klikke på det og vælge Detaljer og forhåndsvisning. Det kan give en fornemmelse af, hvilke tilpasningsmuligheder, der er i temaet. Men det er først, når du installerer det og prøver dig lidt frem, at du får en rigtig fornemmelse af temaet i forhold til dine forestillinger for din hjemmeside. Dette gælder især temaer med særlige forsideskabeloner, som man er nødt til at indstille for at få et rigtigt indtryk af mulighederne.

Du installerer temaet ved at klikke på knappen Installer. Når teamet er installeret på din hjemmeside, skal du aktivere det for at kunne lege med det. Du kan til hver en tid skifte, mellem hvilket tema der skal være aktivt.

Mange temaer har en gratis version med begrænsede muligheder for tilpasning og en betalingsversion, hvor der er flere muligheder.

Vær opmærksom på, at nogle temaer laver store ændringer i måden data struktureres i databasen, hvilket kan give problemer, når man vil skifte til et andet tema. Dette er som regel ikke et problem i de gratis temaer, men oftere i de større betalingstemaer som f.eks. Divi, der indeholder såkaldte page builders. Se denne artikel, hvis du vil vide mere om denne problematik (der ikke kun gælder for Divi): If you use Divi theme with WordPress, it better be forever.

WordPress temaer du betaler for

Hvis du ikke kan finde et gratis WordPress tema, der passer til dine ønsker og behov, kan du kigge på de temaer, der koster noget. Prisen er som regel ikke så høj, og hvis der følger support med, så kan det være godt givet ud.

Du finder betalingstemaer ved at google f.eks. ”WordPress themes”. Der er mange muligheder, men du vil få en mængde resultater, hvor nogen har listet f.eks. en top 20. Så kan du starte med at læse, hvad de skriver. Der er også et site som ThemeForest, hvor du kan søge i en masse temaer til WordPress, der alle sammen koster et eller andet.

At vælge et tema kan tage lang tid, hvor man prøver sig frem med mulighederne i de forskellige temaer. Så hvis du hverken har tid eller lyst til at søge efter et tema eller tilpasse dem, kan du betale dig fra denne del af processen ved at ringe til os eller skrive en mail til info@alfakommunikation.dk så hjælper vi gerne med at finde eller skabe det helt rigtige tema.

God arbejdslyst 😉

PS.
Husk ikke at slette alle standardtemaer. Skulle noget gå galt med dit valgte tema, er det altid en fordel at have et tema at falde tilbage på. Om ikke andet, så for at kunne komme videre.

Find det rigtige WordPress tema